söndag 17 april 2011

Varför kallsvettas Anders Borg?

Andreas Cervenka skriver om Andreas Borgs paradoxala beteende,  att finansministern frenetiskt "samlar i ladorna" när vi har en så framgångsrik svensk "tigerekonomi".

"Anders Borg är som en miljardär som går runt i en kostym från Myrorna, får kallsvettningar av de höga priserna på Lidl och tillbringar nätterna med att smygsurfa på jakt efter robusta dieselgeneratorer och handböcker i överlevnad."

Cervenka har hittat en rationell förklaring:   "De fyra stora storbankerna SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbankens samlade balansomslutning (skulder och tillgångar) var vid utgången av förra året 11284 miljarder. Det kan jämföras med Sveriges BNP på 3260 miljarder. Det räcker med att en av dessa banker hamnar i stora svårigheter för att Sverige kan pensionera pratet om tigerekonomi."

"Svenska banker har skulder i utländsk valuta motsvarande på 1,5 gånger Sveriges BNP."

"Hans krav på att svenska banker måste ha mer kapital framstår i detta perspektiv som fullständigt logiskt. I praktiken tycks han till och med vara beredd att låta viktiga framtidssatsningar stå tillbaka för att vara bättre rustad inför Nästa Stora Smäll."

Hugaligen... Sverige kanske blir nästa Grekland!

1 kommentar:

  1. Rationellare vore förstås att tygla bankerna med goda gammaldags regleringar. Men det går ju inte an. Även om liberalismen kostar hela BNP är den värd sitt pris, anser Borg.

    SvaraRadera