Det finska missnöjes- och främlingsfientliga partiet Sannfinländarna, kommer sannolikt att gå framåt kraftigt i det finska valet idag. Statsminister Mari Kiviniemi är inställd på att ta med partiet i regeringen, fick vi höra i P1:s lördagsintervju för en vecka sedan.
Det är alltså högern som även i Finland lyckats fånga upp missnöjet med den ekonomiska krisens verkningar, och överlämnandet av politisk makt till EU.
Det saknas inte vänsterpartier men de är mycket små i jämförelse med Sannfinländarna (som vänsterfolk kallar för "persut", ett ord som nästan låter som "arslen" på finska).
Det finns en vänstergrupp, de finska "perumaoisterna", som skiljer sig från resten av vänstergrupperna i att förespråka bojkott av valet. Inte för att de är för små för att klara en valrörelse, utan av principiella skäl.
Motiveringen är det kända argumentet att parlamentet är ett fikonlöv för borgerskapets diktatur, och att ett deltagande i valet skulle stärka illusionerna om att vi lever i en demokratin. Det låter ju väldigt "leninistiskt", men det pinsamma för dessa "maoister" är att Lenin i allmänhet var motståndare till valbojkott.
Man påpekar de höga siffrorna på hur många som brukar avstå från att rösta ("37 %"). Men att sådana siffror skulle avspegla ett stöd för ett finskt "folkkrig" mot "slaktarväldet" skulle förstås avslöjas obarmhärtigt om dessa maoister ställde upp i valet...
Min finska är väldigt dålig men det ser i alla fall ut som om den finska 'peruanska' hemsidan är mer ambitiös än den svenska. Det blir också roligt när man låter Google göra en maskinöversättning:
SvaraRadera"Bränn äänioikeustodistuksenne och bojkotta valet! Varje ljud har ett godkännande för den aktuella korrupta systemet!"
Hoppas att det inte var något värre än valsedlar de vill bränna upp. Jag tycker det där pratet om 'militariserade kommunistpartier' som skall föra 'folkens världskrig' känns något jobbigt (eller väldigt jobbigt faktiskt). Ibland blir jag misstänksam och undrar om det är provokatörer i farten.
"Äänioikeustodistus" = "rösträttsbevis" bör väl vara det där röstkortet vi får med posten. Att bränna det hemma verkar lite menlöst, då vore det mera effektfullt att arrangera offentliga bål.
SvaraRaderaKanske inte så konstigt att Google gick bet på det ordet. Men lite sämre att "ääni" ("röst") översattes med "ljud".
Det är obegripligt egentligen att dom kallar sig för "maoister". Om dom överhuvudtaget har studerat den store rorsmannen, och inte bara den där peruanske professorn, så har det inte lämnat några egentliga spår.
Jaha, röstkort. Det fanns inte i mitt finska lexikon.
SvaraRaderaEn annan konstighet med peruanerna är att de (och deras kompisrörelser) är så oerhört hätska mot mer eller mindre vänsterinriktade valda regimer i Latinamerika. Klart att man kan vara kritisk i olika avseenden, men det verkar nästan som om de har lättare att fördra kvarvarande högerregimer. Chávez kallas "djävul" som det verkar OK att störta, men jag vet inte om man sagt något liknande om den betydligt skummare presidenten i Colombia. Det är sådant som får mig att fundera vem som drar i trådarna.
Dessutom tycker man den meningslösa "väpnade kamp" som förs av ETA, diverse irländska knäppgökar, m.fl. vara bra. Vad den är bra för har jag inte förstått. När det blev jättekris i Irland gjorde de väpnade grupperna inte ett skvatt, tror inte ens de slog in ett bankfönster! Däremot håller man fortfarande på med bomber i Nordirland. Usch.
Kl 21:15
SvaraRaderaModeraterna är just nu största parti, men det är inte alls omöjligt att Sannfinländarna går om. Sannfinländarna själva spekulerar i att partiledaren blir statsminister! Vi talar om en ordentlig skräll i finsk politik.
Moderaten Alexander Stubb påpekar att nationell politik är idag till stora delar internationell. Av de politiska besluten i Finland är 50 % EU-beslut.
Sannfinländarna nämner siffror som 20 miljarder euro som finska folket får betala i stödpaket till länder som nu Portugal. Jag undrar hur mycket Sverige i praktiken bidrar med, trots att Sverige inte är med i euro-zonen.
Det nyliberala nedrivandet av välfärdsreformerna har tydligen också präglat Finland, vilket Sannfinländarna vunnit många proteströster på. Vården nämndes speciellt.
Nu tittade jag på Hufvudstadsbladets hemsida och där är "de sanna" 0,1 procentenheter större. I själva verket ser tre partier ut att ligga i stort sett jämsides, och gamla agrarpartiet lite efter. Valdeltagande 70,4%. Är det mer eller mindre än i andra finska val?
SvaraRaderaLite uppgifter från finska Wikipedia.
SvaraRaderaSannfinländarna som grundades 1995, är efterföljare till det populistiska finska landsbygdspartiet (Veikko Vennamos parti), som hade gått i konkurs.
År 2002 hade partiet endast 1600 medlemmar! Och nu tillhör det ett av de tre största partierna. Partisystemet i Finland är inte längre speciellt stabilt i Finland, kan man konstatera.
Partiet är för välfärdsstaten, kräver större progressivitet i skatteskalorna, återinförande av förmögenhetsskatten, progressiva kapitalskatter och minskade inkomstskillnader. Finanskrisen ska betalas av finansmarknaderna och storkapitalet.
Partiet är mot NATO-medlemskap och mot överstatlighet i EU.
Alla dessa punkter ser ju ut som ren vänsterpolitik! Och man får väl vara glad för att sådana krav har starkt gehör hos finnarna.
Men Sannfinländarna är naturligtvis inte ett vänsterparti. Ideologin präglas av finsk nationalism, krav på främjande av "finskt arbete", arbetskraftsinvandring och inte flyktingmottagning, m.m. Men att jämföra med Sverigedemokraterna med sin nazistiska rötter, är nog orättvist.
Valdeltagandet brukar tydligen ligga kring 70 %. Man får väl förmoda att de mest missnöjda finns bland de övriga 30 %.
SvaraRaderaSannfinländarna kan i princip sätta stopp för EUs stödpaket till Portugal, eftersom alla euroländerna har veto. Nu är det väl inte så troligt bankerna och de s.k. investerarna kommer att få hosta upp med egna pengar istället för skattebetalarna. Men spännande politiska tider stundar.
SvaraRaderaJaha, valbojkotten blev väl på sitt höjd ett fall framåt eftersom fler röstade den här gången. Och 4 finnar av 5 röstade ju inte på det purfinska partiet, det kan man ju minnas.
SvaraRaderaVennamo-tiden kommer jag faktiskt ihåg litegrann. Det var när Kekkonen var i farten också, och det var elektorer som valde president. Jag minns stämman som räknade upp hur elektorerna röstat: "Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Vennamo, Kekkonen, Kekkonen ..."
Vad det gäller EU så kan man väl knappast tänka sig att en liten utkant som Finland verkligen kan få bestämma något av vikt. Skulle finnarna verkligen sätta sig på tvären hittar nog Brysselbyråkraterna på någon smart omväg som bryter mot alla heliga principer som finns i högtidstalen till unionens ära.
Ajajaj..., "en liten utkant som Finland", nu sårar du inte bara sannfinnländares nationella känslor :-)
SvaraRaderaJag skulle tro att finländskt missnöje med EU bärs lättare av brysselbyråkraterna än om tyskarna skulle protestera ...
SvaraRadera