måndag 11 april 2011

En ny värld är möjlig

Mikael Nybergs recension i AB av volvoarbetaren Lars Henrikssons nya bok, "Slutkört", pekar på en viktig pusselbit i den stora omställning av vårt världssystem, som är nödvändig. Men inte bara nödvändig utan också möjlig!

"Vi" kan inte fortsätta bränna upp fossila bränslen. Därför måste och kan massbilismen ersättas av ny teknik. Ett par citat ur recensionen följer här.

"Tekniken och produktionsförmågan finns där. Investeringsmedlen likaså. En förtätning av järnvägsnätet i Europa kostar inte mer än alla de planerade nya motorvägarna. Likväl sitter vi fast i fossilkapitalismen och dess ändlösa bilköer."

"Vi ser finansaristokratin svindla oss från kris till kris, vi ser de nya kolonialkrigen och vi ser atmosfären slamma igen, men allt vi gör är att streta emot. Om ens det.

Lars Henriksson öppnar för något annat: i stället för det bensinångande vinstjäktet en omställning av produktion och samhälle efter våra gemensamma behov. Lugnt och sakligt lägger han fram sina förslag. Som i ett snack i fikarummet när strömmen gått och bandet i en andhämtning står stilla."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar