fredag 15 april 2011

Nynäshamn gör motstånd

Jag brukar inte ta upp lokala frågor, men nu händer det saker här i Nynäshamn. De har koppling till den nyliberala politiken att riva ner välfärdsreformerna, som pågått i flera decennier nu. Men som på senare tid börjat anta rent osmakliga former.

Landstinget i Stockholms län vill nämligen lägga ner geriatrikkliniken  här. Det skulle drabba gamla människor med flera typer av åkommor, som förväntas sätta sig på pendeltåget och åka de 4 milen till Handen eller till akuten på Södersjukhuset.

Enligt det kristdemokratiska landstingsrådet Stig Nyman i Nynäshamnsposten idag, får "vården i Nynäshamn inte kosta så mycket att den inkräktar på vården på annat håll i länet." Det handlar alltså om en ren nedskärning, som han ändå har mage att förneka: "Vårdbehov och kvalitet styr."

Formellt vill dessa fega landstingspolitiker lägga över ansvaret för nedläggningen på det företag som vinner upphandlingen av denna sjukvårdstjänst. "Enligt beslutet ska det alltså inte vara uteslutet att det även i framtiden kan finnas en geriatrisk klinik även i Nynäshamn."

Planerna utlöste förstås protester, speciellt som förslaget först blev känt knappt en vecka före landstingsnämndens beslut. Namninsamlingar drogs igång och kommunstyrelsen tog initiativ till skapandet av en Facebookgrupp som snabbt växte till drygt 1200 personer. Nu är även vi i Nynäshamn "egyptier"...

Motståndet lär fortsätta ända tills beslutet är upprivet. Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar