måndag 29 augusti 2011

Katastrof inom 20 år?

Följande länk hittade jag förvånande nog på en vänstersajt:  "The Crash Course". Visserligen finns det stora likheter med dess budskap och Immanuel Wallersteins tes att det nuvarande världssystemet är dömt att gå under inom ett antal decennier.

Chris Martensson, som står bakom den här 3,5 timmar långa kursen, uppdelad i 22 videolektioner, anger t.o.m. de närmaste 20 åren som en tid då enorma förändringar måste - och kommer att - ske.  Kursen går ut på att förklara varför det förhåller sig så.

Martensson har inte hämtat sina insikter från någon vänsterteoretiker som Wallerstein. Ekonomiskt är han inspirerad av den österrikiska ekonomskolan, som ju förespråkar fullständigt fri marknadsekonomi, men som också anser att denna kräver återinförande av guldmyntfot och avskaffande av centralbanker.

Martensson erkänner att han inte själv är någon ekonom, men hävdar att han är tränad att tänka vetenskapligt ändå.

Det är inte bara ekonomin som är på väg att braka ihop.  Även miljön och naturresurserna inklusive olja uppnår snart sina gränser. Detsamma gäller också befolkningsökningen.

Gemensamt för alla dessa områden är att de styrs av exponentiella ökningar. Den som inte är bekant med begreppet exponentiell ökning kan förresten ha glädje av hans populära liknande av denna matematiska företeelse med formen hos en hockeyklubba.

Det finns en hel del i denna kurs som är lärorikt. Men även sådant som är i högsta grad diskutabelt. Man kan få det felaktiga intrycket efteråt av att Martensson faktiskt "bevisat" sina teser på ett fullständig logiskt vis som inte går att säga emot.

De avsnitt som övertygar mig mest är de som handlar om "oil peak" och miljöhoten. Men det kanske beror på att det är de områden som jag vet minst om...

Beskrivningen av den skuldsatta amerikanska ekonomin tillhör det sämsta i kursen. Här är det till stor del Tea Party-rörelsens analys som gäller.

Martensson hävdar att det amerikanska penningsystemet baseras på pengar som skapas genom lån, och därför kräver ränta. Därför måste mer pengar skapas i fortsättningen så att räntorna kan betalas, och resultatet måste bli en exponentiell ökning av penningtillgången och indirekt av nationens skulder. Hyperinflationen kommer förr eller senare. 

Lustigt nog har han lånat sin felaktiga beskrivning av hur banker skapar pengar från Federal Reserve. Den korrekta beskrivningen kan man få av professor Werner, som jag länkar till i ett föregående inlägg.

Martenssons beskrivning av hur Federal Reserve skapar "fiat pengar" stämmer troligen inte heller. Enligt denna sida måste Fed lämna tillbaka de räntor  den tjänat till finansdepartementet.  Därmed faller Martenssons  hela resonemang. Vilket förstås inte betyder att USA inte skulle ha några problem med sin astronomiska skuldbörda.

Men märkligt nog har Martensson också en mer rimlig förklaring till den amerikanska skuldproblematiken, även om den inte spelar någon roll för hans allmänna teori. Den amerikanska staten för ju faktiskt flera kostsamma krig, samtidigt som skatterna sänkts kraftigt för de rikaste. Det bör väl räcka som förklaring till att Clintons överskott i budgeten förbytts till växande underskott?

Att Martensson trots att han har en hel del vettigt att säga, ändå inte är speciellt progressiv politisk, framgår av hans slutrekommendationer till sin publik. Det handlar om att förbereda sig för katastroferna, genom att göra individuella riskanalyser. Och därefter vidta åtgärder som att ta ut kontanter från banken som räcker i ett antal månader, att köpa guld, o.s.v..

Han rekommenderar också att man går ihop med sina grannar. Men det är det mest kollektiva han föreslår. Och han ser ingen mening med att försöka driva igenom förändringar politiskt. 

Martensson har till slut mage att efter sina katastrofscenarier utbrista - han är ju amerikan gudbevars - att han ser fram mot de "spännande tider" som stundar!

5 kommentarer:

  1. Om man kan vänta med undergången i tjugo år åtminstone, så har jag nog med tanke på medellivslängden nog hunnit utgå.

    Det där med att köpa guld har jag aldrig riktigt förstått.

    SvaraRadera
  2. Martensson föreställer sig inte, vad jag förstår, att allt kan fortgå normal i 20 år och sen kommer kraschen. Omvälvningarna har redan börjat. Uppvärmningen har t.ex. redan gett effekt.

    Att köpa guld är att lagra sina tillgångar i något materiellt beständigt. Att kapitalister bara gör det i kristider beror väl på att guldtackor inte avkastar någon ränta...

    SvaraRadera
  3. För h-e, jag är skattebetalare, jag kräver att det skall vara normalt i drygt 20 år till! Det får allt politikerna ordna till!

    Man kan inte ha guldet hemma, antar jag. I ett bankfack långt borta som man inte kommer åt så lätt? Tror inte det går att ha sitt guldlager i vanliga svenska bankfack, och att gräva ner det i marken är nog inte tillrådligt heller. Man kan ju också undra till hur många den där guldtackan man tror sig ha köpt och ha i säkert förvar i Schweiz i verkligheten har blivit såld, om den ens finns? Då kan det vara säkrare att ha ett lager av konserver och torrt bröd i källaren!

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera