onsdag 11 maj 2011

"Krig för fred"

Något av det mest obehagliga man kan se på svensk TV idag är dokumentärserien "Krig för fred", om den svenska "närvaron" i Afghanistan. Själv har jag undvikit den - titeln är motbjudande bara den - men nu har jag tittat igenom femte avsnittet , "Ett steg fram, två steg tillbaka". Och ja, det vänder sig i magen på en.

Det är tillräckligt motbjudande att höra hur de svenska soldaterna kommenterar de "motståndare" och "motståndsmän" (!) som dyker upp i mörkret  och som de skjuter ihjäl. Man hör hur officerarna framhåller hur viktigt det är att kontrollera att "dom djävlarna" är ordentligt döda. När soldaterna återvänder till basen, så får man där tårar i ögonen. Alla har nämligen klarat sig. (Ja, inte de döda afghanerna förstås...)

Filmmakarna överlämnar den naturliga frågan till tittarna: med vilken rätt är dessa svenska soldater i Afghanistan, ett land på andra sidan jordklotet, och dödar afghaner? Vad är det för skillnad mellan dessa svenska soldater och t.ex. de tyska soldaterna i Norge under andra världskriget?

Den "civila" insatsen visar sig också ha sin grund i en outtalad herrefolksmentalitet. Den nye ambassadören säger helt frankt att "kaos och inbördeskrig skulle utbryta om vi drar oss tillbaka". Men där är åsikterna delade bland afghanerna. Det får vi faktiskt veta, men afghaner förstår väl inte sitt eget bästa...

Vi får se hur den svenske ambassadören och den svenske "politiske rådgivaren" (!) träffar skäggiga, surmulna afghanska stamäldste och talar om för dem hur de bör sköta sitt "arma" land. Afghanerna kommer med försiktig kritik - utlänningarna förstår inte, antyder de, hur deras land fungerar.

Enligt afghansk tideräkning lever man på 1300-talet, och enligt ambassadören, gör man det bokstavligt talat. Han har en lika nedlåtande syn på landet, som man kan tänka sig den amerikanske ambassadören i Vietnam på 60-talet. Enda skillnaden är väl att  han menar att "talibanerna", motståndsmännen med fel religion,  inte hör hemma i Afghanistan medan amerikanerna bestämde sig för att utrota "Vietcong", med felaktiga politiska åsikter.

3 kommentarer:

 1. Nu har jag tittat igenom även de fyra första avsnitten på SVT-Play. Intrycket från det femte bara förstärks. De svenska soldaterna är hela tiden missnöjda med polisens och marionettregimens insatser mot "insurgenterna". Tanken faller dem aldrig in att afghaners krigsmål kanske inte är desamma som NATO:s.

  SvaraRadera
 2. Hej Hannu!
  Vill bara hålla med dig om det som du så bra ger uttryck för här ovan. Inte får man fred genom att kriga, den tanken är ju absurd.
  "I händelse av krig är stridsflyget en vital del av försvaret" fick jag mig tillsänt nyligen. Nästan poetiskt. Jag får en bild av en folder med foto av en vacker ung man i tjusig uniform, tänkt att försvara fosterlandet eller föra krig för fred någonstans.
  Det är troligen bra med den verklighet som visas i tv. Så att vi som inte är med kanhända tar avstånd från dödandet.
  Men vill du se en annan sida av saken, mer hoppingivande så kan du gå in på Jan Viklunds gandhitoday nättidning. Han jobbar mot våld med att sprida Gandhis tankar och nu senast för Afganistan.

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag delar absolut din syn av dokumentärserien. Men jag tycker ändå att den (trots all brainwash) och det faktum att produktionsbolaget tydligen ägs av murdoch, ändå är värdefullt att man har spelat in svenskarnas klantigheter och totala oförmåga att begripa den afghanska verkligheten. det finns massor och massor av värdefulla "informationsnuggets" inbäddade i dokumentärerna om afghanistan. i slutändan drar ända narratorn (i alla dokumentärer) helt fel slutsatser och avslutar med trumpeter och fanfarer och vajande flaggor. men kan ju faktiskt med egna ögon få se VARFÖR och hur Nato har misslyckats om man noggrant tittar på dessa dokus (t.o.m. danska "armadillo" som mest visar soldater som tittar på porrfilm, visar hur man råkar döda civila (barn), och hur hela byn redan innan det, pga av man bombat sönder hus och dödat boskap, vänt sig emot danskarna. visst danskarna begriper aldrig själva nåt av det här -- men det går delvis att utläsa från filmen...). tyvärr får man inte möjlighet att förstå exakt hur brutalt och sorgligt kriget är. jag har gjort ett försök att skildra detta här (http://www.youtube.com/watch?v=QcltbNcpGkk). men det är bara work in progress.

  SvaraRadera