onsdag 4 maj 2011

Aftonbladet fortsätter sin krigshets

Aftonbladet har verkligen girat kraftigt åt höger sedan valet. Nu kritiseras Håkan Johult för att vilja avsluta Sveriges "insats" i kriget mot Libyen efter tre månader av JAS-patrullering.

 AB citerar ur ett tal av Juholt 2005: "”Det är vår skyldighet att alltid stå upp för folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Tystnad är det samma som acceptans. Vi får aldrig låta oss tystas. Mänskliga rättigheter går alltid före staters suveränitet.”

Men "humanitär imperialism" är lika förödande för dem som  drabbas av den som den "gammeldags", nakna imperialismen. Priset för att avlägsna Saddam Hussein från makten var hundratusentals döda civila irakier.

Det verkliga motivet för USA:s krig var oljekällorna man lade beslag på. Och att Saddam hade slutat vara 100 % lojal mot USA.  När ska AB visa en liten gnutta av kritisk distans till stormakternas krigspropaganda?

"Det vore fel att svika Sveriges skyldighet att skydda Libyens civilbefolkning" enligt AB. Det är väl ett rent sammanträffande då  att Sverige tydligen inte har skyldighet att skydda Jemens och Bahreins civilbefolkning?

Tillägg:

Artikeln illustreras av ovanstående bild. Tanken är att Olof Palme minsann skulle velat fortsätta Sveriges deltagande i NATO:s krig. Tillåt mig tvivla. Palme kritiserade faktiskt båda supermakternas krig mot små stater. Och borde i konsekvensens namn fördömt NATOs terrorbombningar av Tripoli. Men helt säker kan man ju inte vara på hur Palme hade reagerat. 

Men visst finns det andra socialdemokratiska traditioner, som Anders Lindberg skulle kunna luta sig mot. Inom den Andra Internationalen fanns krafter som pläderade för "socialistisk kolonialpolitik". Stödet för de egna kapitalisternas plundringståg motiverades även då med de mest  ädla motiv: "vildarna" skulle få åtnjuta  civilisationens frukter, skolgång och sjukvård. (Och gärna  omvändas till goda kristna...)

Tillägg nr 2: Istället för att lista den här bloggen vid sidan om artikeln, har Aftonbladet listat två bloggar som handlar om sjukförsäkringen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar