fredag 2 augusti 2013

Permanent revolution?

Det finns en gammal, bitvis tragglig, debatt om synen på den ryska revolutionen mellan trotskister och leninister (inklusive "stalinister"). Frågan är mer relevant idag än vad man skulle kunna tro. Det handlar strategin inte bara i tredje världen-länder utan också i länder i "Väst".

 Trotskisterna anser att Lenin övertog Trotskijs teori om den permanenta revolutionen i april 1917. Doug Lorimer argumenterar övertygande i denna artikel för att de har fel.

Oktoberrevolutionen 1917 var enligt Lenin en proletär revolution i allians med hela bondeklassen men inte en socialistisk revolution! Det blev den först på sommaren 1918.

Lorimer har också mycket intressanta synpunkter på Pariskommunens betydelse och på arbetarupproret i Spanien under brinnande inbördeskrig mellan Franco och republikanerna.

Trotskismen karakteriseras av en vilja att hoppa över "stadier" och motstånd mot allianser mellan klasser. I varje fall gäller det vulgärtrotskismen, medan Trotskij själv ibland uttryckte sig på ett mer rimligt sätt. Tyvärr är det väl vulgärtrotskister som inspirerade av Trotskij idag försvarar islamistisk terror i Syrien. Den socialistiska revolutionen är en omedelbar uppgift överallt, tycks de tro...

4 kommentarer:

 1. Men snälla Hannu, vem orkar med kilometerlånga Lenin-mot-Trotskij-artiklar i den här värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl sätta sig i skuggan:-)

   Radera
 2. Puh, titta på den här filmen i stället, den är väldigt bra. http://bjornbrum.blogspot.se/2008/11/ntligen-en-bra-musikvideo.html Efter det kan man koppla av med några lättlästa sidor Kant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan så att jag hade kunnat göra den där videon själv (efter ett halvt års hårt arbete...)

   Radera