fredag 31 maj 2013

Angelina Jolies tuttar

Amerikanska counterpunch har många läsvärda, tunga artiklar, mest om amerikansk utrikes- och inrikespolitik. Men artikeln, "The Merchants of Shame", är av ett lättare, humoristiskt slag, även om bakgrunden är att det organiserats försök till bojkott av counterpunch på Facebook.

Vilka var det som blivit  så upprörda över tidskriften och varför? Jo, det var medlemmar i den trotskistiska sekten SCO, "Internationalist Socialist Organization", som råkat ut för feministisk kortslutning. Counterpunch hade nämligen råkat använda ordet "tit", tutte, i en rubrik, vilket tydligen sågs som en sexistisk förolämpning av hela kvinnosläktet.

Det här är inget rent amerikanskt fenomen. Det finns även i Storbritannien och inte minst i Sverige. Jag minns vilken reaktion jag fick när jag i en vänsterpartistisk Facebook-grupp ifrågasatte den feministiska ideologin. Det fanns ingen som höll med mig t.ex.  om att SCUM-manifestet inte är så trevligt (SCUM - "Society for Cutting Up Men").  Tvärtom, det är bara rätt att kvinnorna ger igen nu,  då de själva förtryckts i tusentals år. Och de som var de mest högljudda "feministerna" var faktiskt män.

Diskussionen i denna Facebookgrupp slutade snabbt med att en del medlemmar krävde hårda tag mot "antifeminister" och andra oliktänkande, och gruppen stängdes helt sonika. Man kan ju undra hur Vänsterpartiet tror sig kunna vara med och regera ett land när man inte klarar av en fri diskussion i en Facebookgrupp...

Varför är den borgerliga feminismen så stark inom vänstern? Kan det bero på att den är en ersättning för den  kommunistiska ideologi man övergivit?

3 kommentarer:

 1. Det pågår en intensiv debatt om samma sak på Guardian, se t.ex. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/may/30/reality-based-feminism-louise-mensch

  Bristen på realitetssinne är dock inte bara ett fenomen som härjar bland feministerna. Alla är vi offer för postmodernismen och tror att verkligheten inte finns, allt är diskurs. Alltså fortsätter vi den idealistiska diskussionen och skiter i att påverka verkligheten. Inte minst i bloggvärlden.

  SvaraRadera
 2. Det var en lustig FB-sida: "Du är nu raderad och utsparkad från denna grupp och kommer att överlämnas för destruktion och slutförvaring ..."

  Klart att feminismen som den ser ut numera är ett fikonlöv som skall dölja "vänsterns" brist på radikalism. (Till skillnad mot Grupp 8, det var bättre förr!) Ett annat fikonlöv utgörs av prideparader och liknande, där man kan visa sig vara lika fördomsfri och radikal som folkpartisterna!

  SvaraRadera
 3. Ja, den borgliga feminismen som är så antifeministisk att man baxnar. Kvinnan är alltid ett offer, särskilt när det gäller sina könsdelar, att nämna dem, visa dem eller att överhuvudtaget nämna dem i något sammanhang är förnedrande för hela kvinnligheten.

  SCUM och det här att ge igen. En del trottar jag studerat har haft en princip som jag vid första påläsning inte ansåg orimlig, men som jag har haft mer och mer anledning att ifrågasätta. De talade om separatistisk kamp. En förtryckt grupp skall ha rätten att bryta sig ut ur helheten och driva en separatistisk kamp för sina rättigheter.

  Men vad är detta? Det är att överordna ett förtryck ett annat förtryck. Genom att tillåta gruppers separatistiska kamp i fråga om exempelvis feminism, då har man överordnat feminismen, då är alliansen med borgliga feminister överordnad solidaritet med arbetarklassen. Som Lars Werner sa: Jag trodde jämlikhet var överställd jämställdheten.

  Då gick den gubben upp på min lista, att på 90-talet våga stå och säga något liknande i Sveriges television. En som vågade hålla ögat på bollen i en tid då alla börjat titta på varandra.

  SvaraRadera