måndag 21 november 2011

Vad har jag lärt mig på Socialistiskt Forum i år?

  • Att finansbolaget Goldman-Sachs tagit makten i Italien (Den nye premiärministern Mario Monti är anställd där - i samma firma som hjälpte den grekiska regeringen att frisera siffrorna för EU)
  • Att Papademos, den nye premiärministern i Grekland, tillsatt genom en statskupp av den s.k. trojkan (EU, IMF och ECB) också var inblandad i friserandet av de grekiska räkenskaperna. Bocken som trädgårdsmästare?
  • Att Stalin sa till Mao att hjälpa den sovjetiska krigsmakten genom ett frontalangrepp mot den japanska krigsmakten i Manchuriet. Mao vägrade utföra detta självmordsuppdrag.
  • Naxaliternas politiska diskussioner sker i dag i en helt annan och kamratligare atmosfär.
  • Det var inte Gandhis icke-våldslinje som fick britterna att lämna Indien. Utan det var av militära och ekonomiska skäl.
  • Greklands problem har inget med inrikespolitiska faktorer att göra. De pensioneras i genomsnitt senare än svenskar och har har mindre offentlig sektor i procent av BNP än Sverige.
  • Grekerna har inte bara fått det materiellt eländigt. De mår också psykiskt oerhört dåligt då de av resten av EU betraktas som Europas parias. Tyska "vänner" utesluter dem ur Facebook för att de strejkar istället för att arbeta ihop till återbetalning av lånen. Så gick det med det stora "fredsprojektet" EU - idag hetsas fiendskap mellan folken fram.
  • Att det stora indiska kommunistpartiet stod under ledning av det pyttelilla brittiska kommunistpartiet, och att det hängde ihop med Kominterns arbetssätt.
  • Att ledningen för det indiska kommunistpartiet var glada över att slippa betala för det teoretiska organ man hade - de rika medlemmar ur de högre kasterna som skrev där, hade råd att betala för utgivningen.
  • Att protesterna på Himmelska Fridens Torg inte handlade ett dugg om krav på västerländsk demokrati. Utan om försämrade ekonomiska villkor efter Dengs första våg av reformer, som innebar avvecklandet av den kinesiska välfärdspolitiken ("risskålen av järn").
  • Det är västerländska bolag som står för huvudparten av de eländiga arbetsförhållandena i de kinesiska fabrikerna. Apples framgångar med iPod, iPhone och iPad var endast möjliga på grund av de låga kinesiska lönerna.
  • Att det finns stora likheter mellan Enronskandalen och den nuvarande eurokrisen. Enron slutade producera energi och började istället handla med den. Dvs flytta pengar från ett ställe till ett annat. Men då värden inte kan skapas genom att flytta pengar, så tömdes företaget undan för undan på alla reella värden, tills det slutligen naturligtvis fanns så lite kvar att konkursen var ett faktum. Jämför med eurokrisen, där stödpaket efter stödpaket leder till allt värre nedskärningar som drabbar folk.
  • Detroit, centrum för USAs bilindustri, är till stora delar en spökstad idag.
  • Nya kategorier har börjat besöka kyrkornas soppkök i USA - "medelklassare" som mist jobbet och bostaden kommer i det enda dom har kvar, SUVen.

2 kommentarer:

  1. Den viktigaste lärdomen måste rimligen vara: se till att du har rika medlemmar i partiet! Det andra kan man väl leva utan?

    SvaraRadera
  2. Haha... Fast Myrdal var ju snarare bekymrad för att politiken riskerar påverkas i fel riktning.

    Den intellektuella diskussionen står ändå generellt sett på en högre nivå i Indien än i t.ex. Sverige. Men det visste vi ju redan...

    Naxaliterna påminner enligt Myrdal i sina diskussioner om det omedvetnas betydelse för klasstänkandet, om Freud och Reich (han med "kroppspansaret").

    SvaraRadera