söndag 29 april 2012

Vad beror fetmaepidemin på?

I kommentarerna till inlägget om "Vegomyten och jordbrukets framtid" utbröt en diskussion om det "röda köttets" farlighet, med anledning av den senaste larmrapporten från amerikanska forskare.

En kärnfråga var om statistiska samband, "korrelation", bevisar att det finns orsakssamband. Nu finns det ett ett antal intressanta videos på denna sida, från University of California, som pekar på att det finns en stark korrelation mellan sockeranvändning och den pågående världsomfattande fetmaepidemin, vilken orsakar en mängd "vällevnadssjukdomar". Inte bara diabetes utan även bl.a.  hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Det finns som bekant mängder med teorier om vad dessa sjukdomar beror på. Bortsett från kött, så har ju fett i allmänhet, animaliskt fett, kolesterol, kolhydrater i allmänhet, m.m. utropats som bov i dramat, med statistiska samband som "bevisföring". Men Dr Robert Lustig nöjer sig inte med statistik utan anför den senaste ämnesomsättningsforskningen som belägg.  Och det gör dessa videon riktigt intressanta.

Det finns nämligen biologiska mekanismer som förklarar varför (rör)sockret är så farligt. Sackaros består av två beståndsdelar, glukos och fruktos. Glukos, druvsocker, kan förbrännas överallt i kroppen, men fruktosen bara i levern och fungerar därför på ett liknande sätt som alkohol! Och ger upphov till fettbildning och samma sjukdomar som missbruk av alkohol.

I den tredje videon,  tar man upp insulinets roll  - att bilda fett från socker. Man tar också upp hormonet leptins roll att tala om för hjärnan att fettcellerna "fått nog". Och varför rådet att "äta mindre och röra på sig mer" till feta människor är totalt meningslöst.

Även för detta problem, fetmaepidemin, finns en bov! Det är inte en molekyl, utan den internationella livsmedelsindustrin och kapitalismen, som ligger bakom. Det är livsmedelsindustrin som pumpar ut den sockerrika kosten, med benägen hjälp av ett gäng köpta (?) forskare och livsmedelsmyndigheter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar