tisdag 14 februari 2012

Fortsatt motstånd i Nynäshamn

I ett inlägg från april i fjol beskrevs hur allianspolitikerna i Stockholms läns landsting vill lägga ned den geriatriska kliniken i Nynäshamn. Man vågade inte ta beslutet själva i Hälso- och sjukvårdsnämnden, utan överlät det till det vårdbolag som vinner upphandlingen.

Landstingspolitikerna har under hösten försökt få till ett "upphandlingsunderlag", där villkoren för äldresjukvården ska beskrivas. Nynäshamnsborna har förstås krävt att det ska stå att geriatriken skall fortsätta bedrivas i Nynähamn.

För några veckor sedan kom det signaler om att våra kommunpolitiker blivit väldigt pessimistiska om utgången. PRO startade en namninsamling. Och Tankesmedjan Nynäshamn tog  initiativet till en debatt där  det ansvariga landstingsrådet Stig Nyman stod till svars.

Det kom så många till mötet så att lokalen blev fullsatt, och en del fick vända. Här finns ljudklipp från mötet:Det visade sig alltså att opinionen är lika stark som någonsin. Man hade nött ner motståndet hos politikerna men inte hos befolkningen.

Ett resultat av mötet är att våra kommunpolitiker har ändrat tonläge. Kommunalrådet Anna Ljungdell som för ett par veckor sen var beredd att slänga in handduken, säger nu: "Självklart ska Geriatriken vara kvar i Nynäshamn. Landstingsmajoriteten måste sluta sätta Vårdvalssystemet för människan"

Vi får väl se hur skakad landstingsrådet Nyman blev. Illusionerna om att vi ska ge upp bara tiden går, borde han i alla fall ha skrinlagt...

Nyman antydde att det inte är han som bestämmer. Filippa Reinfeldt är högsta ansvarig för sjukvården men har hittills vägrat säga något i ärendet.  Men det är nog henne vi ska jaga i fortsättningen.

4 kommentarer:

 1. Det var ett väldigt lyckat möte. Det som sades av så många kan omöjligen gå politikerna förbi. Liselotte Vahermägi sade att kommunen kan ta över om den får landstingspengen. Den måste väl kommunen få lika väl som någon privat. Så vad är problemet? Eller har jag missförstått? Mia Maria R.

  SvaraRadera
 2. Problemet är väl att de enda alternativ som fanns i skallen på landstingsrådet var de privata vårdbolagen.

  Stig Nyman gick ju så långt som att bluffa att Nynäshamn skulle bli utan klinik om inget bolag skulle se värdet i att lägga anbud!

  Landstingsrådet räknar alltså inte längre med att det finns ett landsting som kan bedriva vård - så långt har privatiseringsraseriet i Stockholms län gått.

  SvaraRadera
 3. Om ni tänker få tag på Filippa Reinfeldt gäller det nog att ha drag under löpardojorna, hon verkar inte vara villig att stanna och svara på frågor som är besvärliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är sant. Fast det är å andra sidan inte så intressant egentligen vad hon skulle säga om hon nu skulle uttala sig. Men hon är en sorts symbol, och därmed sårbar, vilket vi kanske kan utnyttja.

   Radera