torsdag 5 augusti 2010

"Ekonomisk demokrati", enligt David Schweickart

Filosofen David Schweickarts förslag till ett nytt, demokratiskt ekonomiskt system, finns att ta del av på youtube.  Länken går direkt till fjärde delen av hans föredrag i Uppsala nyligen. De tre första delarna beskriver orsaken till den världsomfattande depressionen idag, och varför han tror att den kommer att vara länge till.

Eftersom de experiment som gjordes med centralt planerade socialistiska ekonomier under 1900-talet misslyckades, så menar Schweickart att det är hög tid för vänstern att utforma ett bättre alternativ.

Schweickart anser (liksom mutualisterna i förra inlägget) att marknaden inte kan avskaffas helt. Den bör bibehållas för varor och tjänster. Men det ska i hans förslag inte finnas någon marknad för arbete och inte heller för kapital!

Lönarbetet avskaffas genom att man inte arbetar för en fix lön, utan delar på företagets (kooperativets) vinst. Varje arbetande i företaget har en röst i arbetarrådet, som utser företagsledningen. Det finns därmed inget motiv för en tillväxt utan gräns. Tvärtom kommer arbetsbesparande teknik troligen att leda till beslut om kortare arbetstid.

Kapital för investeringar ska inte komma från  de rikas sparande, utan från en skatt på företagens tillgångar. En sorts offentliga banker fördelar sedan medlen, till t.ex. "gröna" och andra samhällsnyttiga investeringar. Sparbanker för bostadslån o.s.v. kan fortsätta att existera, liksom entreprenörer vilka fyller en funktion i motsats till kapitalinvesteraren, den rena "kapitalisten".

Hur ska övergången då ske till detta nya system? Dels genom att starta kooperativ och börja bygga upp den alternativa ekonomin praktiskt, men framförallt behövs det en politisk rörelse.

2 kommentarer:

  1. Youtubelänken funkar inte. Fantastiskt fin blogg f.ö.!

    SvaraRadera
  2. Tack för påpekandet och berömmet! Nu bör länken till youtube vara fixad.

    SvaraRadera