torsdag 24 juli 2014

Varför BRICS ekonomier överskattas

New Left Review nr 87, 2014, förklarar i artikeln "The chimera of global convergence", varför BRICS-ländernas ekonomiska styrka lätt överskattas i förhållande till USAs. En orsak är att jämförelser mellan länders BNP:er är missvisande om man inte tar hänsyn till att utländska ägare kan kontrollera produktionen i vår alltmer "globaliserade värld". Det kan då vara mer intressant att se var profiterna hamnar i slutändan. Andelen amerikanska miljonärer är 40 %, lika mycket som på 50-talet trots att den amerikanska andelen av BNP sjunkit från 40 %  till 22 % år 2012.

Andra siffror som tyder på det fortsatta amerikanska försprånget är att 2010 kostade komponenterna till en iPhone3 $172.46, medan monteringskostnaden endast var $6.50. Komponenterna kom huvudsakligen från Sydkorea, Japan och Tyskland medan den taiwanesiska firman Foxcann stod för monteringen i Kina. Den stora profitandelen gick till Apple, flera hundra dollar per exemplar!

Även om Kina ligger långt efter USA, så har man ändå börjat börjat närma sig den amerikanskägda teknologin i några branscher. Detta gäller däremot inte de andra BRICS-staterna, som fortfarande lever på de höga råvarupriser, som den kinesiska tillväxten orsakat. Enligt artikelförfattaren kommer dessa priser dessutom att snart plana ut.

Mot bakgrund av förra inlägget samt inlägget som refererade till Sam Williams påpekande att finanskapitalets roll i både Kina och Ryssland är mycket liten, så bör man vänta sig att USA:s nedgång kommer att ta lång tid. Kanske 20 - 30 år minst?

Man kan ju fråga sig varför då den amerikanska staten för en så pass desperat krigisk politik. Förklaringen kanske helt enkelt är att även om de 1 %-en i USA mår bra, så är USA som stat illa ute med dålig handelsbalans, skuldberg och hotande dollarkollaps.

4 kommentarer:

 1. Finns det inte ett allt-eller-intet-tänkande i bakgrunden här? ANTINGEN lyckas BRICS och USA kraschar, ELLER misslyckas BRICS och USA vinner? Men är det rätt? - Kan man inte jämföra med blodförlust? Det är inte 100% blodförlust som är det farliga, för då är man redan död, utan mindre avtappningar som dock är tillräckligt stora för att störa vitala organ i kroppen. Hur mycket kan dollarns andel som internationell reservvaluta minska innan USA får allvarliga problem? Vad betyder det att åtminstone delar av det internationella banksystemet blir oberoende av USA? Ett BRICS som dessutom förstärks med nya medlemmar vartefter kan gradvis erodera USA:s position utan att man direkt kan visa på att några dödande hugg utdelats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att BRICS är ute efter att på allvar utmana USA:s ledarroll. Putin kallar ju USA för en "partner" medan kineserna säger sig vilja "stabilisera" det internationella finansiella systemet.

   Men slutresultatet av Rysslands och Kinas defensiva politik kan ju ändå bli att dollarn rätt som det är dyker, vilket kan leda till en period av instabilitet och anarki i världssystemet, just för att BRICS fortfarande ligger så långt efter USA i ekonomisk styrka (vilket var vad artikeln i NLR hävdade).

   Sen är det ju två skilda men sammanhängande frågor: när USA definitivt tappar sin ställning som boss över imperialistvärlden, och när kapitalismen som system går under. Det finns en intressant artikel i NLR om den andra frågan, som jag återkommer till.

   Radera
 2. Wallerstein hävdar att Ryssland vill närma sig Tyskland och Kina samma mot USA. http://www.binghamton.edu/fbc/commentaries/archive-2014/378en.htm Men då kan man ju fundera över hur intresserat särskilt USA är att behandla någon annan stat som partner och jämlike. Vad USA kan göra är att störa närmandet mellan Ryssland och Tyskland/EU.

  SvaraRadera
 3. "dollarn rätt som det är dyker"

  Dollarn dyker bara om stora aktörer gör sig av med den, dvs tillgången på den ökar i förhållande till efterfrågan.
  Det innebär i andra änden att annan/andra valutor stiger, vilket innebär att deras export kan drabbas.

  Tillgången på dollar kan amerikanska staten påverka, genom att köpa dollar för att stabilisera/upprätthålla värdet om den tycker det är viktigt.

  Någon farlig statsskuld existerar inte i verkligheten för USA. Farligt för amerikansk ekonomi, är när man lystrar till alla de som hävdar att det finns en farlig nivå på USA:s statsskuld, och sedan styr statens utgifter efter det. Det är reellt hot mot amerikansk ekonomi.

  SvaraRadera