onsdag 15 januari 2014

Vi vann!

Jag har fått så positiva reaktioner på följande insändare i NynäshamnsPosten, så jag lägger in den även här.

NCC har definitivt avstått  planerna på den nya stadsdelen Hamnviken . Skandalprojektet att bygga 400 bostäder på strandskyddat område läggs ner. Vi som var mot projektet vann!

Men det är förvånande tisdagens NP inte med ett ord berör orsaken till beslutet: det opinionsarbete som bedrevs av bl.a. NNF (Nynäshamns Naturskyddsförening) och en fristående arbetsgrupp inom Tankesmedjan Nynäshamn. En namninsamling och en manifestation på Lövhagen arrangerades gemensamt. Arbetsgruppen mot Hamnvikens exploatering gjorde en saklig och faktarik utställning,  och debatterade med kommunalrådet Anna Ljungdell på biblioteket.

Låt oss aldrig glömma att det går att besegra en allians av så mäktiga motståndare som jättebolaget NCC och Nynäshamns kommunstyrelse!

Det är alltför lätt att resignera inför makthavarnas vanliga dövhet inför folkopinioner. Privatiseringarna fortsätter  t.ex. utan att någonsin haft majoritetsstöd i opinionen. Det räcker helt klart inte med att ha åsikter - man måste organisera sig och arbeta aktivt för en annan politik, utanför kommunfullmäktige, landsting och riksdag.

Samma lärdom om styrkan i en aktiv opinion, som  inte nöjer sig med att klaga, kunde vi dra då hotet om geriatrikens nedläggning i Nynäshamn slogs tillbaka. Ett sedvanligt arbete av de politiska partierna i maktens korridorer räckte inte. Våra politiker med Anna Ljungdell i spetsen kastade in handduken. I det läget ordnade Tankesmedjan Nynäshamn i samarbete med de anställda på geriatriken ett möte med landstingsrådet Stig Nyman. Massor med arga nynäshamnare strömmade till och demonstrerade folkets vilja. Det mäktiga alliansstyrda landstinget fann ingen annan råd än så småningom ge upp! Att det tog nästan ett år att skrinlägga nedläggningsplanerna beror förstås på politiker som inte vill att det ska se ut som att de "faller undan" för åsikter hos dem som valt dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar