fredag 15 februari 2013

Lönesänkarna

Gårdagens dokument inifrån i TV2, "Lönesänkarna", var lysande.  Rubriken är lite missvisande, för programmet handlade om kapitalets "nyliberala" offensiv mot löntagarna sedan 70-talet. Dagens metod att sänka löneandelen av produktionsresultatet, "jobbskatteavdragen", förklarades också på ett bra sätt.

Man kan tycka att utgångspunkten var för naiv, nämligen att politikerna och nationalekonomerna bara vill väl. Målet för omfördelningen till kapitalets förmån, var ju att öka investeringarna och minska arbetslösheten. Naivt frågas då varför denna politik fortsätter trots att målen inte uppnåtts. Tanken tycks inte falla journalisterna in att målet inte var det som sades utåt, utan just det som var resultatet. Nämligen en enorm överföring av inkomster och förmögenheter till den högsta "percentilen".

Men den naiva inställningen framstod faktiskt som en pedagogisk styrka. Reportrarna lyckades därmed  - utan att nämna ordet "nyliberalism" en enda gång - visa upp  Feldtarna, Calmforsarna och Annie Lööfarna i all sin nakenhet!

1 kommentar:

  1. Naiva frågeställningar är ofta en lysande taktik! Kolla t.ex. in gänget bakom den gamla klassikern Rekordåren från 1970. Dom kunde få dåtidens makthavare att spotta groda på groda genom att själva framställa sig som naiva.

    SvaraRadera