måndag 5 december 2011

Loretta Napoleoni hyllar den kinesiska "kommunismen"

Loretta Napoleonis bok "Made in China - Den nya ekonomiska supermakten" är mycket mer läsvärd än vad man skulle kunna tro om man läst Aftonbladets magsura recension.

Napoleoni vänder visserligen helt på den kalla krigs-bild som dröjer sig kvar i Väst. För henne representerar Kina framsteg både ekonomiskt och politiskt medan situationen är nattsvart i Väst. Men denna bild av världssituationen är - trots att jag är kritisk till hyllningen av Deng Xiaoping - väl värd att diskutera.

Bland kritikerna av världssystemet finns dels de som tror att vi måste byta system, dels  de som tror att vi kan gå tillbaka till en förnuftig form av kapitalism, där produktion och inte finansiella spekulationer spelar huvudrollen. Napoleoni ansluter sig till den andra gruppen, och därför behöver hennes bok en seriös granskning.

Napoleoni har t.ex. en mycket positiv beskrivning av Kinas roll i Afrika. Kina har visserligen inte koloniala traditioner, och det nuvarande ekonomiska utbytet  med afrikanska länder tycks ske för "ömsesidig nytta", infrastruktur mot råvaror, men hur länge? För en marxist är det ju närmast ett axiom att det kapitalistiska produktionssättet förr eller senare slår igenom politiskt och militärt.

Napoleoni har ägnat sig åt både romanskrivande och journalistik, så någon vetenskaplig grundlighet ska man ju inte förvänta sig av boken. Men den är en slagkraftig pamflett mot finansoligarkins vanstyre i Väst, och där tjänar exemplet Kina kanske i första hand som kontrasterande spegel.

Någon marxist är hon inte, trots att hon underligt nog påstår det. Åtminstone är hennes tolkning att Marx hyllade profitens betydelse, i besynnerligaste laget.

1 kommentar:

  1. Hon kanske är den sortens 'marxist' som Marx själv förklarade att han inte var?

    SvaraRadera