fredag 31 maj 2013

Paul Krugman förstår inte orsaken till "austerity"

En bra artikel om "Krugmans skygglappar" förklarar varför liberalerna inte förstår varför politikerna driver dagens åtstramningspolitik. Keynesianerna kan inte hitta några ekonomiska skäl för den, och därmed återstår irrationella psykologiska och rent politiska orsaker. Men politikerna har faktiskt ibland avslöjat vilka ekonomiska skäl som motiverar politiken. Angela Merkel   har t.ex. sagt att hög arbetslöshet är det pris Europa måste betala för att bli mer konkurrenskraftigt.

Den grekiska EU-kommissionären Maria Damanaki har också nyligen sagt att:

“‘The strategy of the European Commission over the past year and a half or two has been to reduce the labour costs in all European countries in order to improve the competitiveness of European companies over the rivals from Eastern Europe and Asia.’”

Allt är alltså fullt logiskt och begripligt - ur kapitalets och dess politikers synvinkel. Det är profitkvotens storlek det handlar om,  ingenting annat. 

5 kommentarer:

  1. Intressant att låga löner ses som ett konkurrensmedel. Det tyder ju på att hela bygget är på väg mot konkursen. Europa kan inte längre konkurrera genom att leverera förstklassiga varor och tjänster, så tolkar jag det.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju undra varför företag, som inte sysslar med export i någon utsträckning, köper läget. Exportindustristöd genom lönesänkning är de knappast betjänta av.

    SvaraRadera
  3. Simsalablunder: Exportindustrin är helt enkelt politiskt starkare än hemmamarknadsindustrin.

    På trettitalet kontrades detta genom att arbetarrörelsen allierade sig med hemmamarkandsindustrin. Marshallpengarna innebär att mycket av dåvarande hemmamarknadsindustri blev exportindustri. Och arbetarrörelsen höll fast vid sin allians med dessa företag. När jag blev politiskt medveten på 60-talet förundrades jag över allt detta daltande med exportindustrin. Men det var helt enkelt socialdemokratisk nostalgi. Som straffade sig grovt när dessa företag började lönepressa på 80-talet.

    SvaraRadera
  4. Ett ofantligt bildningsprojekt att rubba så ingrodda tankevanor. Skulle underlätta om personer de ser som auktoriteter undervisar dem, vilka nu det skulle vara…

    SvaraRadera
  5. När de outsourcas all produktion då gör de sig rikare i Euro och dollars. Men vilka Euro och Dollars? Nu har det gått upp för dem att det där duger ju om en enda kapitalist gör det. Gör alla det så blir de rika i Dollar och Euro, men då det inte finns någon värdeskapande verksamhet alls kvar under dessa valutor så är de bara luftslott. Man kan uppfinna vilka monetära teorier man vill, man kan uppfinna en ekonomisk teori för tjänstesamhälle, man kan uppfinna inflationsbekämpning. Man kan uppfinna institutioner och vfsh. Men ekonomi är inte bara nonsens, den verkliga ekonomin finns där och den är alltid det den alltid har varit, inflationstakten har alltid varit vad den är, vad än måtten och teorierna säger, oavsett vilka matematiska låtsasövningar man gör så påverkar man inte realekonomi. Utan produktion, ingen bas för valutan och då spelar det ingen roll hur många låtsassiffror du har i datorn. Det är inte värt ett skit.

    Vad som har gått upp för kapitalisterna är att de gjort inte bara oss fattigare, de har gjort sig själva fattigare. Austerity är för att se till att det är arbetaren som betalar och inte de.

    En fysisk produkt är det enda som propagerar värde in i framtiden, den som inte fattar det skall inte få ha pengar.

    SvaraRadera