måndag 1 april 2013

"Informationskriget mot Iran"

"Kommunismen som idé fördöms utifrån sin historia, medan den liberala och demokratiska traditionen istället värderas utifrån sina ädla ideal."

Citatet kommer från "Informationskriget mot Iran", Pierre Gillys andra bok i samma ämne. Den första, "Bombdiplomati", kom redan 2008.

Det otäcka är att inget har hänt sedan den första : fortfarande får vi gång på gång av våra massmedia veta att Iran "snart" har tillgång till kärnvapen. Därför framställer våra massmedia det som helt motiverat med USA:s och EU:s ekonomiska krigföring mot "mullornas" Iran.

Man skulle kunna tro att Gilly skulle blivit  rasande över den fortsatta dumheten och lögnerna i våra massmedia, men istället klär han ännu en gång av lögnpropagandan på ett sakligt och lågmält sätt. Fortfarande tiger media om att inte ens USA:s underrättelseorgan tror att Iran har ett kärnvapenprogram! Hur många känner till detta, och hur många känner till att "mullorna" av religiösa skäl fördömer kärnvapen?

Det inledande citatet syftar till att ge en förklaring på hur massmedia bär sig åt för att lura oss. Men att vi låter oss luras gång på gång kan väl inte bara beror på att propagandan är skicklig - vilket den ofta inte är. De flesta vet faktiskt vilket land som inte bara hotat med utan också använt kärnvapen.

Det är nog så att vi faktiskt  vill  bli lurade. Den nakna sanningen känns alltför smärtsam. Om inte annat så kräver den någon form av handling...

Vad ska man göra när sakliga argument inte tycks bita? Det är den obehagliga frågan.

6 kommentarer:

 1. Vill och vill, man vill flera saker. Lögnen är anpassad, den passar i den tillgängliga informationen och de föreställningar som råder. Sanningen ställer alltid andra "sanningar" på ända, den visar ingen hänsyn emot föreställningar. Lögnen är därför behagligare och mer trovärdig. Man vill behålla sina föreställningar så långt det är möjligt, det är få som springer omkring och "kill your darlings" dagarna i ända.

  Tja, min bror är liberal, det är hans religion, det kan jag inte ändra genom att argumentera, det har jag gjort i 15 år. Men på senare år har någon hänt med min bror. Det började med kriget i Irak. Första gången vi gick sida vid sida i en demonstration. Lögnerna hade haglat i media om massförstörelsevapen med mera. Där började det spricka. Kriget i Libyen vad en till spik i kistan, senast Syrien. Nu är medias grepp om honom brutet, de har ljugit en gång för mycket. Han har vänt de liberala partierna ryggen och är hemlös, deras ledare använder lögnerna i media och har därmed gjort sig omöjliga för honom att rösta på. Han har blivit så socialliberal att jag tror liberal bara finns med där för att han inte kan ta ordet socialist i sin mun.

  You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but not all the people all the time. Är det citat som gäller här, man har trott att demokrati därmed innebär att man kan hålla makten med lögnen i evighet, för det räcker med "some of the poeple", vad de inte tänker på är att dessa "some of the people" inte är samma för varje lögn. Då lögnen immuniserar folk från att tro ett ord från dig, så blir lögnpolitik bara en stagnerande resa emot ett ofelbart slut.

  Att fienden ljuger är bra. För illa hade det varit om folk accepterat vad de företagit sig med sanningens om vapen.

  SvaraRadera
 2. Hannus nästnäst sista mening är nyckeln tror jag. Sanningen kräver handling, och handling är svår. Även för den som vill handling. Det kräver ju att man vet vad man ska göra. Och tyvärr har kunskapen om politisk handling nästan dött ut under den långa välfärdsepoken.

  För min morfars generation, dvs dom som föddes i slutet av 1800-talet, var politisk handling så enkel att den nästan var trivial. Det fanns en hel kultur av politisk handling att ansluta till, i form av fackföreningar, småkommuners fullmäktige, nykterhetsloger, Folkets Hus, konsumföreningar etc etc. Det finns inte idag, den har tvinat bort eller formaliserats bortom förlamningens gräns. Alltså är handling otroligt svårt.

  SvaraRadera
 3. Not a problеm, Fгank glad you hарpen to
  be enjoying these!

  my homepage - green smoke discount

  SvaraRadera
 4. I am suгe thiѕ ρoѕt has touchеd all
  the internet users, itѕ really reаlly рleаsant article on building up new website.


  Tаke a lοoκ at mу wеbpage http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

  SvaraRadera
 5. ωhen i absoultely luv thеѕe kinԁs of e cіgѕ

  Also visіt mу blog ... Green Smoke Review

  SvaraRadera