tag:blogger.com,1999:blog-7947071055800965429.post4667429684232418036..comments2023-04-30T05:59:05.712-07:00Comments on Nytt världssystem?: "Ett sötare blod"Hannu Komulainenhttp://www.blogger.com/profile/07916700480414543717noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-7947071055800965429.post-27329486209450382122013-11-04T03:12:15.805-08:002013-11-04T03:12:15.805-08:00Tack för upplysningarna! Som barn till finska inva...Tack för upplysningarna! Som barn till finska invandrare till Sverige minns jag hur förundrade finnarna var över att man sötade matbrödet i Sverige. Det gav upphov till en affärsrörelse, där finska entrprenörer åkte omkring med bussar och sålde riktigt bröd till finnar. Och då var bland annat de grova, ringformade surdegslimporna populära, "reikäleipä". Hannu Komulainenhttps://www.blogger.com/profile/07916700480414543717noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7947071055800965429.post-18238563156016216762013-11-03T13:23:29.173-08:002013-11-03T13:23:29.173-08:00Socker har betytt mycket för svensk industriutveck...Socker har betytt mycket för svensk industriutveckling. Det var Sockerbolaget som på sin tid hade råd att bygga Kungstornen i Stockholm. Det var sockerbruken som drev på utvecklingen av (de enskilda) järnvägarna i Skåne, Gotland och på Öland och sockerbolaget var järnvägsbolagens största kunder. En släkting till mig jobbade på sockerbolagets labb för 40-50 år sedan: De badade i pengar och i modern utrustning men kunde just inte göra något med dem för att utveckla industrin till nya höjder, även växtförädlingen stagnerade för det är svårt att öka halten kolhydrater i betorna (som jämförelse kan man ta sockerrören i Västindien, de kan skördas 2-3 ggr per år och man får ut ren sockersaft där ungefär hälften kan raffineras till rent socker. Processen i europeiska sockerbruk är oerhört omständligt med kokning, silning m.m. och ungefär en tiondel av betan blir till strösocker, detta som resultat av en mer energikrävande process jmft med sockerrörssockret). På sin tid såg Överstyrelsen för Ekonomiskt Försvar sockerindustrin som en av nyckelindustrierna vid en avspärrningssituation. Fram till Kalla Krigets slut var det inte minst en strategisk resurs för att klara avspärrningstider varför sockerindustrin subventionerades och den enorma sockerproduktionen har inte minst givit oss sirapssöta matbröd i det här landet.<br /><br /><br />Ett intressant inlägg apropos socker och matslöseri, inte så små ytor i dagens jordbruk går åt till skräpmaten:<br />http://tradgardenjorden.blogspot.se/2013/07/de-tomma-kalorierna-ar-de-stora.htmlKarl Malghultnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7947071055800965429.post-70807257050865501782013-11-02T15:39:45.974-07:002013-11-02T15:39:45.974-07:00Ett citat ur en mycket bra artikel av Ann Fernholm...Ett citat ur en mycket bra <a href="http://www.journalisten.se/debatt/lchf-ar-ingen-religion" rel="nofollow">artikel</a> av Ann Fernholm i Journalisten, där hon kommer in på larmet om "rött kött" för ett och ett halvt år sen, som det blev en het <a href="http://antisystemiskdebatt.blogspot.se/2012/03/vegomyten-och-jordbrukets-framtid.html#comment-form" rel="nofollow">debatt</a> om även på denna blogg:<br /><br />"Dessutom saknas kritik av de vetenskapliga studierna. Till exempel visar studier av rött kött i Kina att mycket kött i kosten skyddar mot hjärtinfarkt (något svenska medier aldrig har rapporterat om) medan studier av rött kött i USA visar en ökning av antalet hjärtinfarkter.<br />Den enkla förklaringen kan vara att i Kina äter man rött kött med grönsaker, medan en stor del av konsumtionen i USA sker på hamburgerrestauranger där köttet serveras med läsk och pommes frites.<br />Det finns starka intressen i den medicinjournalistik som bedrivs. Det handlar om läkemedelsföretag, livsmedelsindustrin och forskare som behöver finansiering till sin forskning. Alla vill sätta agendan. Att flera av Sveriges största nyhetsredaktioner sätter rookies på att bevaka detta snåriga område är därför allvarligt."<br /><br />(För säkerhets skull kanske jag ska tillägga att det här citatet naturligtvis inte är ett "bevis" för att det i den amerikanska studien var läsken som var orsak till ökningen av cancer och hjärtsjukdomar. Men nog borde det vara angelägnare ur folkhälsosynpunkt att attackera den amerikanska fruktossirapen än "rött kött" i allmänhet.)Hannu Komulainenhttps://www.blogger.com/profile/07916700480414543717noreply@blogger.com